2014. feb 05.

Az élet és a környezet védelmében!

írta: Kémény Ajtó
Az élet és a környezet védelmében!

 

A KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁST érintő jogszabályok jelentősen megváltoztak. A változások számos új feladatot írnak elő 2015-től a kéményseprők számára. Annak érdekében, hogy az új ellenőrzési területekre való felkészülés zökkenőmentesen történjen, ezúton szeretnénk tájékoztatást adni az Önt érintő változásokról.

A JOGSZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK előírásai alapján 2015. január 1-jétől a következő elemekkel bővül a kéményserpők által kötelezően elvégzendő közszolgáltatási feladatok köre.

 

Gáztüzelés esetében ellenőrizni kell a használat során keletkező égéstermék szén-monoxid tartalmát, amely segíti a mérgezés okozta balesetek elkerülését, az energiatakarékos üzemeltetést, és hozzájárul a környezet védelméhez.

Ellenőrizni és szükség szerint tisztítani kell az ún. összekötő elemet, azaz a tüzelőberendezést és a kéményt összekötő füstcsövet

Gáztüzelés esetében ellenőrizni kell a tüzelőberendezés és a kapcsolódó vezetékekre vonatkozó műszaki-biztonsági felülvizsgálat meglétét.

Ellenőrizni kell a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlás meglétét, amelynek kiemelt szerepe van a szén-monoxid mérgezések megelőzésében.

imagesEPXWKKKZ.jpg

Önnek is érdemes néhány, az élet- és vagyonvédelmet szolgáló lépést megtennie a következő időszakban. A munkatársaink az éves, rendes kéményellenőrzések során feltárják azokat az esetleges hibákat és hiányosságokat, amelyeket a jogszabályoknak való megfelelés érdekében javítani, illetve pótolni kell. A szükséges javításokat, hiánypótlást, illetve az égéstermék-elvezetőn esedékes beavatkozásokat, átalakításokat és korszerűsítéseket szakirányú tervezőkkel, tüzelőberendezés szervizekkel, kivitelezőkkel javasoljuk elvégeztetni.

A FŐKÉTÜSZ ehhez előzetes, valamint terv felülvizsgálati nyilatkozat kiadásával, illetve a munkák elvégzése után, a tervezői és/vagy kivitelezői nyilatkozat és kapcsolódó dokumentumok benyújtásával egyidejűleg megrendelhető vizsgálatok biztosításával tud segítséget nyújtani.

Feltétlenül szükség van az Ön felelősségteljes hozzáállására:

Amennyiben a tüzelőberendezés és az égéstermék-elvezető közötti összekötő elem (füstcső) rossz állapotú, nem megfelelően rögzített, vagy nem rendelkezik tisztítónyílással, égéstermék elemzésre alkalmas mérőcsonkkal, akkor azt javítani, korszerűsíteni, cserélni, illetve pótolni kell.

A nyílt égésterű tüzelőberendezésekkel egy légtérkapcsolatban lévő mesterséges elszívást okozó háztartási eszközök, berendezések (páraelszívó, szagelszívó stb.) esetében gondoskodni kell a megfelelő levegő-utánpótlást biztosító megoldások alkalmazásáról, illetve arról, hogy ezen berendezések a tüzelőberendezéssel egyidejűleg ne működhessenek.

A nyílt égésterű tüzelőberendezéssel közös légtér határoló falazatába nem lehet teljes vagy részleges légzárású nyílászárókat építeni (kivéve abban az esetben, ha a levegő bevezetésről más, szabványos műszaki megoldással gondoskodnak), illetve a szellőzést, levegő-utánpótlást biztosító nyílások eltömését, lefedését, lezárását vagy bármilyen mesterséges akadályoztatását meg kell szüntetni.

A gáztüzelő berendezések esetében arra hivatott szakemberek bevonásával!

Forrás:Főkétüsz

 

 

Légbevezető, kéményajtó stb. szereltessen velünk!

Szűcs Gábor 06 70 541 4445

 

Szólj hozzá

szabvány gáz akció szakember kémény ellenőrzés webáruház kéményseprő korom kandalló szénmonoxid beépítés felülvizsgálat szivárgás szellőzés rácsok füstcső kéményajtó légbevezető légbevezető beépítés gmbsz főkétüsz kéményajtó beépítés szénmonoxid érzékelő levegő utánpótlás légbevezető ár szén-monoxd szabvány rendelet kéményellenőrzés kéménykalap AT-g60 beton kéményajtó járórács légbevezető at-g60 ablakos légbevezető légbevezető ablakba olcsó légbevezető