2016. nov 22.

A szakma egésze ellenzi a kéményellenőrzések ritkítását!!!

írta: Kémény Ajtó
A szakma egésze ellenzi a kéményellenőrzések ritkítását!!!

Mindkét kéményseprő-ipari szakmai szervezet és az iparági szakszervezetek is határozottan elutasítják a kémények ellenőrzésének ritkítását és a biztonsági szint csökkentését. Nemcsak a kéményseprők, de a lakosság szerint is emberi életeket veszélyeztet a kéményseprés tervezett átalakítása.

A kéményseprőipar egészét lefedő szakmai szervezetek és iparági szakszervezetek egységes álláspontja, hogy a kéményellenőrzések tervezett ritkítása szén-monoxid mérgezések és kéménytüzek sokaságát fogja előidézni. A kéményseprők üdvözlik a 2016. júniusi 2-i Kormányinfón elhangzott célt, miszerint az otthonok biztonsága érdekében a kormány biztosítani kívánja a kéményseprést a szakmailag indokolt gyakorisággal, térítésmentesen. Egyetért a szakma abban is, hogy a gyakoriság meghatározása nem politikai, hanem szakmai és üzemelésbiztonsági kérdés. Éppen ezért a kéményseprő szakma kéri a kormányt az eddigi álláspontja felülvizsgálatára, mivel a Belügyminisztérium javaslata a biztonsági szint drasztikus csökkentését jelentené.

A kéményseprő-ipari szolgáltatás szakmai szabályait meghatározó BM rendelettervezet szerint a gáztüzelésű kéményeket a jelenlegi évi egyszeri helyett 2016. július 1-jétől csak kétévente kellene ellenőrizni. A rossz állapotú hazai kéményállomány mellett az ellenőrzésének ritkítása családok ezreit veszélyezteti. A jogszabályváltozás hatására a szén-monoxid mérgezéses balesetek és lakástüzek száma a sokszorosára fog nőni.

A Fővárosi Önkormányzat mellett a budapestiek is ellenzik a kéményellenőrzések csökkentését. A hazai kéményállomány közel ¼-ét adó Budapesten végzett reprezentatív kutatás szerint a lakosság 84%-a véli úgy, hogy a kéményellenőrzések tervezett ritkításával nem lesz garantálható a kémények biztonságos működése. A válaszadók 20%-a nemhogy ritkítaná a jelenlegi éves ellenőrzést, hanem évi kétszeri ellenőrzést tartana kívánatosnak. A megkérdezettek 71%-a nyilatkozott úgy, hogy az ellenőrzések ritkítása negatív hatással lesz az életveszélyes helyzetek feltárására, köztük a szén-monoxid mérgezések megelőzésére.

Az élet- és vagyonbiztonság érdekében a kéményseprő-ipari szervezetek továbbra is nyitottak a konzultációra a kormánnyal bízva abban, hogy nem kell olyan eszközökhöz nyúlniuk, mint a korábban bejelentett népszavazás, mely célul tűzte ki, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti ingyenes kéményellenőrzést.

Huszár Tibor, elnök, Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete

Leikauf Tibor, elnök, Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége

Király András, elnök, Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000

Vámos Csaba, elnök, Kéményseprők Országos Szakszervezete

 

Forrás: Főkétüsz Kft

Szólj hozzá

kémény kéményseprő kéménybélelés kémény bélelés szereltkémény kondenzációs kémény Kéményseprés kémény tísztítás szétválasztott kémény