2014. aug 20.

A nyári kéményhasználat veszélyei!

írta: Kémény Ajtó
A nyári kéményhasználat veszélyei!

A nyári meleg beálltával egyre több hír jelenik meg arról, hogy a hőségben szén-monoxid visszaáramlás okozott balesetet. A nyári időszakban jelentkező, a kémény- és a tüzelőberendezés használatából fakadó kockázatok minimalizálhatóak.

Bár a tüzelőberendezések és kémények a nyári időszakban kisebb terhelésnek vannak kitéve, a magas külső hőmérséklet is veszélyeket hordoz ezek használatakor. A megfelelő intézkedések megtételével a nyári kémény- és tüzelőberendezés használatának kockázatai jelentősen csökkenthetőek.

A háztartások többségében a fűtési szezonon kívül is használatban vannak a tüzelőberendezések, hiszen sok esetben ezekkel a készülékekkel történik a használati melegvíz előállítása is. A szén-monoxid visszaáramlás veszélye elsősorban a nyílt égésterű készülékeket használó lakásokban jelentkezhet, ahol a tüzelőberendezés a lakás levegőjét használja az égéshez.

A nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség hatására távozik az égéstermék az ingatlanból. Ez a nyomáskülönbség a nyári időszakban – tekintettel arra, hogy a külső hőmérséklet és az égéstermék hőmérséklete között viszonylag kicsi a különbség – kisebb mértékben jelentkezik, így a kémény huzatértéke a nyári időszakban lecsökkenhet.

A fentiek miatt fokozottan figyelni kell a levegő-utánpótlás biztosítására. Jól hőszigetelő, fokozott légzárású nyílászárók esetében mindenképpen gondoskodni kell megfelelően méretezett légbeeresztőről. A meglévő légbeeresztők átjárhatóságát folyamatosan biztosítani kell, rendszeres szellőztetéssel cserélni kell az ingatlan levegőjét, és a tüzelőberendezés használatát lehetőleg a reggeli és esti órákra kell korlátozni, amikor az említett nyomáskülönbség nagyobb. Visszaáramláshoz vezethetnek továbbá azon háztartási eszközök, amelyek működésük közben szintén megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Jellemzően ilyen készülékek a konyhai szagelszívók, a ventilátorok, de extrém esetben akár egy szárítós mosógép is veszélyforrás lehet. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel együttesen használni. Főként a szagelszívók és ventilátorok esetében gondoskodni kell a készülék és a tüzelőberendezés összereteszeléséről, amely megakadályozza azok együtt működését.

Fontos tudni, hogy a CO-érzékelők nem megelőzik az esetleges visszaáramlást, hanem jelzik, ha már a probléma fennáll. Gyakorlatilag egy gépjármű légzsákjához hasonlíthatóak. Nem azzal minimalizálható az autóbaleset kockázata, hogy van légzsák a kocsiban, hanem azzal, hogy betartjuk a KRESZ szabályait. Kéményhasználat esetében is alapvetően a megelőzésen és a kockázatok minimalizálásán van a hangsúly. Ha tüzelőberendezésünket rendszeresen karbantartjuk, és kéményeink ellenőrzését lehetővé tesszük a közszolgáltatónak, akkor mindent megtettünk a megelőzés érdekében. Ezt követően természetesen érdemes egy jól működő, megbízható CO riasztót beszerezni, amely az esetleges visszaáramláskor jó szolgálatot tehet.

forrás:Főkétüsz

 

Keressen fel minket kérjen árajánlatot!

Szűcs Gábor 06 70 541 4445

 

Szólj hozzá

veszély kémény kéménybélelés szénmonoxid kéményjavítás kéményajtó légbevezető kéményajtó akció Légbevezető beépítés légbevezető ára légbevezető ár co-mérgezés légbeeresztő légbevezető ablakba légbevezető ajtóba at-a-g35 At-a-g60 co riasztó kéménybontás füstcső csere Budapest füstcső kéményszerelés Budapest kéménybélelés kémény szerelés