2013. máj 29.

A szén-monoxid mérgezések elkerülésének kulcsa: a megelőzés

írta: Kémény Ajtó
A szén-monoxid mérgezések elkerülésének kulcsa: a megelőzés

szenmonoxidmergezes.jpg

Az elmúlt években a CO-mérgezések növekvő száma alapvetően a megfelelő ellenőrzés és karbantartás hiányára, illetve az elégtelen levegő-utánpótlásra vezethetők vissza. Fűtési szezonban a médiumok – nagyon helyesen – szíves foglalkoznak a szén-monoxidérzékelők szerepével, hasznával. Fontos ugyanakkor annak tudatosítása, hogy családunk és vagyonunk védelmében elsősorban a megelőzés a fontos. A tüzelőberendezések, illetve kémények (égéstermék-elvezetők) rendszeres ellenőrzésével és karbantartásával, valamint a lakások levegő-utánpótlásának megfelelő biztosításával csökkenthetők jelentős mértékben az épület-gépészeti berendezések használatából fakadó kockázatok. A gázkészülékek és vezetékek rendszeres felülvizsgálatát, valamint az égéstermék-elvezetők kötelező ellenőrzését jogszabályok írják elő, előbbit a 19/2012, (VII.20.) NGM rendelet, utóbbit a 63/2012. (XII.11.) BM rendelet. A kéményseprő kollégáink által végzett tevékenységek minden esetben igazolhatóak, és a gázszerelők is bizonylatokkal igazolják munkájukat, az ellenőrzött berendezés biztonságos működését a következő ciklusra.

Komoly kockázati tényezőt jelentenek az olyan, az ingatlanban uralkodó nyomásviszonyokat megváltoztatni tudó készülékek, mint pl. a konyhai szagelszívó. Ezek a berendezések képesek visszaszívni a kéményből a füstgázt, ami mérgezéshez, súlyosabb esetben halálhoz vezethet. Ezen készülékek működéséből fakadó kockázatokat minimalizálni lehet, ha a depressziót okozó berendezés össze van reteszelve a tüzelőberendezéssel, azaz nem tudnak egy időben működni. Korszerű, fokozott záródású nyílászárók esetében mindenképpen gondoskodni kell a lakás megfelelő levegő-utánpótlásáról. Egy gépésztervező a tüzelőberendezés, a nyílászárók és egyéb helyi adottságok ismeretében pontosan meg tudja határozni a szükséges levegő-utánpótlás mértékét, a végrehajtandó átalakításokat. Mindezen lépések együttesen szolgálják a kockázatok minimalizálását.

A szén-monoxidérzékelők nem a CO-mérgezések megelőzését szolgálják, hanem kiegészítő biztonsági felszerelésként a szén-monoxid visszaáramlás okozta balesetek minimalizálását segíthetik elő. A készülék nyújtotta biztonságérzet akkor tekinthető tényleges biztonságnak, ha a fentebb említett megelőzéssel párosul. A háztartásban használt szén-monoxidérzékelő kiválasztásánál – legyen szó bármilyen technológiával működőről – mindenképpen azt javasoljuk, hogy neves, a területen jelentős múlttal rendelkező gyártó készülékét válassza, melyeknél magától értetődő az EN 50291: 2001 európai szabványnak való megfelelőség. Fontos megemlíteni, hogy hasonlóan más gépekhez és eszközökhöz, a megfelelő működés érdekében a szén-monoxid érzékelőt is – annak használati útmutatójában szereplő módon – karban kell tartani. Ismereteink szerint több gyártó, illetve forgalmazó felhívja a figyelmet arra, hogy ezek az eszközök – ahogy azt fentebb mi is leírtuk – nem helyettesítik a gázkészülékek és kémények szakszerű üzemeltetését és karbantartását, hanem csak kiegészítik a biztonságos működést. Javasoljuk, hogy a korrekt és teljes körű tájékoztatást adó gyártóknál, illetve forgalmazóknál vásárolja meg készülékét.

További érdeklődés esetén pedig bátran ajánljuk WEBÁRUHÁZUNKAT ahol további fontos kiegészítőket találhattok!

Szólj hozzá

karbantartás webshop webáruház mérgezés szűrő szén-monoxid kéményajtó légbevezető